Visit Codorniu
Visit Codorniu
Ten Zuid-westen van Barcelona ligt San Sadurni D' Anoia.... de stad die gekend is omdat het de meeste Bodegas die Cava maken herbergt. Het domein van Codorniu is naast zijn bekendheid voor zijn lekkere cavas ook gekend omdat de kelders dienst deden voor de opnames van "Liefde voor muziek."
België is ook het land naar waar het meeste geëxporteerd wordt.
Codorníu is een familiebedrijf en draagt de naam van een familie van wijnmakers. De geschiedenis van het wijnhuis gaat terug tot de 16e eeuw. Het is het oudste familiebedrijf van Spanje en één van de oudste ter wereld. Inmiddels heeft het een geschiedenis van 450 jaar.
In 1895 nam Manuel Raventós, de man die Codorníu groot maakte, de art nouveau-architect Josep Puig i Cadafalch (een tijdgenoot van Gaudí) in de arm om het wijnhuis uit te breiden. Het gebouw dat hij ontwierp symboliseert de vruchtbare alliantie tussen de natuur en menselijke arbeid en is een eerbetoon in steen aan de stilte van Cava. Het gebouw werd in 1976 uitgeroepen tot nationaal monument van historisch en artistiek belang en is één van de meest indrukwekkende voorbeelden van architectuur in dienst van de Cava productie.
Onder de grond ligt een labyrint van wijnkelders, waar de Cava's van Codorníu nu al meer dan een eeuw hun tweede fermentatie en rijping ondergaan bij een constante temperatuur. In 1872 maakte Josep Raventós Fatjó voor het eerst in Spanje Cava volgens de Méthode Traditionelle, waarvoor hij lokale druiven uit de Penedés gebruikte: Macabeo, Xarel•lo en Parellada. Hiermee bracht hij een compleet nieuwe sector in de regio tot leven en de naam Codorníu zal voor altijd verbonden zijn aan de geschiedenis van Cava.
Een goede Cava is gemaakt van druiven van hoogwaardige kwaliteit. Daarom selecteert Codorníu zijn druiven zorgvuldig en beheert zijn wijngaarden met zorg. De Cava producent verbouwt al jaren op duurzame wijze. Dat wil zeggen dat men de natuur haar beloop laat en alleen ingrijpt als het evenwicht verstoord wordt. Zo combineert Codorníu traditie en innovatie bij het produceren van Cava, waarbij elke stap van het proces wordt gecontroleerd, totdat de Cava de consument bereikt.
Tijdens een 1,5 u durend bezoek (€22), krijg je de volledige geschiedenis en rijdt je met een elektrisch treintje door de onderaardse kelders en op het einde vooral een degustatie van 2 exclusieve cavas.